2011. november 22., kedd

Muffinból cupcake, avagy tombol a cupcake őrület

Szülinapozás volt a hétvégén. Vacsorával készültem, most inkább a vacsorán volt a hangsúly és nem a desszerten. De azért az illem kedvéért készült egy kis finomság is. Muffinnak indult ,cupcake lett belőle. Hogy mi a véleményem a cupcakeről? Mint, ahogy azt gondoltam ez inkább egy látvány dolog, sokkal jobb nézegetni ezeket, mint megenni őket. A muffin része nagyon finom, de nekem a teteje ( a cupcake része) túl sok. Nagyon geil és édes lesz tőle a süti. Pedig mostanában nagyon sok képet és 'hogyan csináljuk?' videót nézegettem ezekről a sütikről, ezért is próbálkoztam meg vele. Persze lehet, hogy én nem csináltam jól, és van olyan  krém recept a tetejére amitől nagyon finom lesz a süti. Ha Ti tudtok ilyet szóljatok!:) Ugyanakkor ez csak erre a krém változatra vonatkozik, mert vannak olyan fajták is, amik gyümölcshabbal, csokimasszával és egyéb finomságokkal vannak díszítve, azok biztos sokkal finomabbak. :)

Hozzávalók 12 db muffinhoz:


  • 10 dkg vaj                                      
  • 3/4 bögre cukor
  • 3 tojás
  • 1 bögre liszt
  • fél csomag sütőpor
  • vanília vagy vaníliás cukor
A lágy vajat keverd össze a cukorral és a vaníliás cukorral, majd add hozzá a tojásokat. Kézi habverővel keverd simára. Apránként add hozzá a lisztet és a sütőport. Keverd simára. Ha szeretnél valamilyen belevalót, add hozzá azt is. Én étcsokioládédarabokat tettem még bele. Adagold a papírkapszliba. Egy formába egy evőkanálnyit tegyél. Előmelegített sütőben süsd, amíg aranybarna nem lesz, ez kb 15-20 perc.




Aztán lássuk, hogy lesz belőle cupcake. 
Hozzávalók a krémhez:

  • 15 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • kevés víz
  • ételfesték a színezéshez
  • dekoráció
A krémhez a lágy vajat keverd habosra a cukor egyik felével, adj hozzá egy evőkanál vizet, alaposan keverd el, legjobb, ha kézi habverővel dolgozol, majd dolgozd hozzá a porcukor másik felét. Én ketté választottam a krémet az egyikhez piros, a másikhoz kék ételfestéket tettem.Miután összedolgoztad a krémet, tedd habzsákba, és a kihűlt muffinok tetejére nyomj belőle, majd díszítsd tovább az alkalomnak megfelelően.

A cupcake lényege, hogy minél színesebb legyen, ezért az alapkrémet megszínezheted ételfestékkel, keverhetsz bele gyümölcspürét vagy aromákat, színezheted kakaóval is akár. A színes cukorgyöngyök és csokipasztillák is igencsak feldobják a sütit, ne fogd vissza a fantáziádat!



                                                                    


  Mi is az a cupcake?

"Komoly fejtörést okoz nekünk, hogy Amerikában mégis mi a túró ez a cupcake őrület? A cupcake (szó szerint csészés sütemény) valójában nem más, mint egy egyszemélyes torta. Muffin-formában, ill. kapszliban sütött –vaj, cukor, liszt, tojás keverékéből készült - tészta, amely tetején legalább 4-5cm magas, vastag, tömény vajkrém tornyosodik. Többnyire babarózsaszín, bili-kék, hupilila, vagy más, gyermekruházati boltot idéző pasztellszínben. Az utóbbi években olyan kultusza lett, hogy a legjobb cupcake tippekről többet társalognak, mint az aktuális fogyókúráról. Születésnapokra, partikra csakis ilyennel illik megjelenni, sőt, manapság gyakran az esküvői emeletes tortát is kiváltja egy divatos cupcake piramis.

Sokan vallják, hogy egyáltalán nem egy hirtelen trendről van szó - a cupcake mindig is nagy kedvenc volt, csupán az az újdonság, hogy olyan speciális üzletek nyílnak, amelyek kizárólag ezt árusítják, ráadásul egészen komoly, ínyenc választékot kínálnak. (Néhány példát érdemes megtekinteni egy erre specializálódott blogon Magnolia Bakery volt –ide zarándokolnak a helyiek (és nagy bánatukra a turisták), és kígyózó sorban várakoznak a tortájukra. Éppen fültanúi voltunk egy olyan jelenetnek, amikor két lány szinte egymás haját tépte, hogy melyikük állt előrébb a sorban. Az üzlet, és tortái egyébként több filmben is megjelentek, pl. a Szex és New York-ban, vagy Az ördög Pradát visel-ben is. A népszerűség következtében még szigorú beszerzési korlátokat is kénytelenek voltak bevezetni, így 12 darabnál többet senki nem vehet.

Nem tudjuk elképzelni, hogy tényleg az íze miatt imádják ennyien, talán inkább a gyermekkori nosztalgia és a nagy krémes, bűnös valamiben való kéjes elmerülés érzése a motiváció. Nálunk mindenesetre kimondottan édes szájunk ellenére, mindhárom- különböző, legjobbnak mondott - boltban beszerzett tesztpéldány egy harapás után a kukában landolt. Száraz, íztelen, vajas, geil. Na, nem is beszélve arról, hogy egy ilyen példányt minimum 5-600kcal-ra tippelünk.

Feltettük a kérdést néhány amerikai barátnőnknek, hogy mégis mikor, milyen alkalomra fogyasztják ezeket? Csillogó szemekkel, szinte extázisban közölték: „A nap 24 órájában. Bármikor, bárhol. Egy cupcake….az maga a mennyország.”

Hirtelen nem is tudjuk, vajon melyik az az édesség, amelynek nálunk valaha ilyen kultikus státusza lehetne."

Össze válogattam nektek az én kedvenc cupcake-jeimet. Gyönyörködjetek benne!:)
Képek innen

 Egy egész blog is épül erre a csodára, itt mindenféle 'minitorta" receptet megtaláltok válogassatok nyugodtan: innen.


1 megjegyzés:

  1. az én cupcakem nagyon fini volt Bébi és még a massza is ehető volt. persze nem rendszeresen...ügyi vagy, én meg rettentő büszke rád!:)

    VálaszTörlés